Categorieën:

Door de categorie in het menu (of hieronder de vetgedrukte tekst) aan te klikken, kom je op een pagina waar alle posts met dit label zijn verzameld.


Inzicht in EDS

Het Ehlers Danlossyndroom (EDS) is een zeldzame bindweefselaandoening waarbinnen verschillende types en gradaties zijn. Met dit blog wil ik ook wat meer bekendheid geven aan EDS, soms wat algemeen, maar meestal vanuit mijn eigen beleving.


Leven met pijn


'Leven met pijn, de kunst van het aanvaarden' is een hulpboek om een waardevol leven te kunnen leiden, ondanks de pijn. Toen ik aan dit blog begon, was het vooral om verslag te doen van de oefeningen die in dit boek staan.


Handige hulpmiddelen

Ik laat me niet graag door mijn beperking tegenhouden om dingen te doen of ondernemen. Sommige hulpmiddelen heb ik via de WMO of zorgverzekeraar gekregen, maar ik vind ook geregeld oplossingen daarbuiten. En het liefst doe ik dat allemaal ook gewoon zelf.


Salamitechniek

Vanuit mijn verschillende revalidatietrajecten en het boek 'De pijn de baas' heb ik geleerd om inspannende activiteiten af te wisselen met ontspannende activiteiten, net als een salamiworst die je ook niet in één keer opeet, maar in plakjes snijdt. Ik weet hoe het moet, maar het blijft lastig in de praktijk te brengen.


Fit blijven

Ondanks EDS doe ik erg mijn best om fit te blijven. Ik hoop dat zo mijn spieren zoveel mogelijk mijn zwakke gewrichten kunnen ondersteunen en dat het in beweging blijven ook mijn organen actief houdt. Het lijkt soms veel wat ik doe, maar ik doe alles op mijn eigen tempo en niveau om overbelasting te voorkomen.


Werken met een beperking

Werken is in mijn geval het lesgeven in het mbo wat ik met veel plezier doe, maar tegelijkertijd vraagt het veel van mijn lijf. Hier een balans in te vinden is iets wat me dagelijks bezighoudt.


Mooi met of zonder wielen

Ik hou van mooie jurkjes en maak ze graag zelf. Maar omdat ik ook regelmatig gebruik maak van een rolstoel en overdag ook rust, moet een jurkje niet alleen mooi, maar ook praktisch zijn.


Uitstapjes

Festivals, vakantie, feestjes, uitstapjes: ik hou ervan! Hier en daar wat aangepast om toch zoveel mogelijk te kunnen genieten en zo min mogelijk last te hebben van een 'kater'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Selecteer vóór het reageren het profiel waarmee je wilt reageren, anders kan het zijn dat je je net getypte opmerking kwijt bent.